Apple’ın Sızıntıları Önlemek için Kullandığı Gizli, iPhone Prototip Koruma Kılıfı Ortaya Çıktı

Apple’ın Sızıntıları Önlemek için Kullandığı Gizli, iPhone Prototip Koruma Kılıfı Ortaya Çıktı

Tam yedi yıl önce, bir Apple mühendisi yanlışlıkla iPhone 4 prototipini Redwood City, California’daki bir bahçede bar taburesinin üzerinde bıraktı ve sonrası bildiğiniz gibi… Başlangıçta onu bulan bir adam, prototip cihazını sıradan bir iPhone 3GS olarak yorumladı ama aslında o Apple’ın gelecek nesil iPhone’undan başka bir cihazı değildi.

Avustralyalı Sonny Dickson, Apple’ın sızıntıları önlemek ve Cupertino merkez binası ile Çin’deki üretim ortakları arasındaki taşıma esnasında prototiplerini gizlemek için kullandığı gizli iPhone prototip koruma kılıfını ortaya koyuyor.

Dickson’un paylaştığı görüntüler ilk bakışta herhangi şey ifade etmiyor ki aslında Apple’ın istediği şeyin tam olarak bu olduğunu belirtelim. Apple, prototip iPhone’lardan herhangi bir parçanın veya kısmın sızdırılmasının önüne geçmek için bu kılıfları kullanıyor. Bu koruma kılıfının gerçekten de cihazın tasarımını tümüyle gizlediği ve iyi bir iş çıkarttığı görülüyor. Hatta prototip üzerinde çalışan mühendislerin kılıfı açmalarını önlemek için her iki tarafta da sarı bir güvenlik bandı yer alıyor. Kılıfın arka tarafında ise kalite güvencesi ve kontrol testi için kullanılan bir barkod yer alıyor.

Prototipin son halini alması aşamasında da güvenlik önlemleri son bulmuyor ve cihazın arka kısmında yine QR kodu ile takip edilebilmesinin önü açılmış oluyor. Aşağıdaki fotoğraftan iPhone 6 Plus prototipinin son haline geldiği aşamada arka kısmında yer alan QR kodunu görebilirsiniz.

Dickson, test edilen her bileşenin veya ürünün belgelendiğini de söylüyor. Test eden kişi adının baz harflerini yazıyor ve kendi notlarını kayıt altına alıyor.

Elbetteki bu güvenlik önlemlerinin bazı sorunlara yol açtığı gerçeği de mevcut. Bunlardan birisi hatta iPhone 4’de görülmüştü. Anten sorunu ile gündeme oturan iPhone 4’ün mühendisler tarafından elle test edilememesi ve antenin durumunun ayarlanamaması bu soruna yol açtı.

Sızıntılar için Tim Cook’un gizliliği iki katına çıkartmak adına verdiği sözü ve alınan ek önlemlere rağmen henüz daha engelleme yapılabilmiş değil. Mesela 2017 yılında bile bu yılın iPhone’u hakkında oldukça fazla sızıntılar var ve hemen hemen yeni nesil iPhone hakkında pek çok şeyi biliyoruz.