macOS Sierra Yayınlandı

macOS Sierra Yayınlandı

Apple, Mac bilgisayarlar için yeni işletim sistemi macOS Sierra’yı yayımladı. Güncellemeyi yüklemek için 2009’da veya daha sonra çıkan Mac bilgisayara ihtiyacınız var. Daha eski sistemler macOS Sierra’yı desteklemiyor.

‘Bilgisayarınız hakkında bilgi almak için Elma menüsü’nden “Bu Mac hakkında” seçeneğini seçebilirsiniz.

Yükseltmeye başlamadan önce Mac’inizi yedeklemenizi öneririz. Apple ID’nizin ve parolanızın da elinizin altında olması gerekir. Mac’inizde OS X Lion 10.7.5 veya daha yeni bir sürüm yüklüyse, doğrudan macOS Sierra’ya yükseltebilirsiniz.

Mac App Store’daki macOS Sierra sayfasını ziyaret edin. İndir düğmesine tıklayın ve yükseltme işleminiz için ekrandaki yönergeleri uygulayın. Geniş bant internet erişiminiz yoksa, Mac’inizi herhangi bir Apple Store’da yükseltebilirsiniz.

Dilerseniz şimdi macOS Sierra’nın öne çıkan bazı özelliklerine kısaca göz atalım ve sistem gereksinimlerini listeleyelim;

Siri

macOS Sierra’nın Mac’lere getirdiği en büyük yenilik şüphesiz Siri. Artık Siri ile alışık olduğumuz işlerin dışında Mac sistemlerde dosyalarla da çalışacak. Dosyalar arasında arama yapmak, Siri penceresinden masaüstüne veya başka bir uygulamaya belge ya da görsel sürüklemek ise cabası.

Evrensel Pano

Sierra’nın yeniliklerinden bir diğeri ise Evrensel Pano. Bu özellik ile iPhone ya da iPad’inizden kopyaladığınız bir görsel, video veya metni Mac’inizde dilediğiniz yere yapıştırabileceksiniz. Ya da tam tersini.

Apple Watch ile Otomatik olarak kilit açma

macOS Sierra, destekleyen Mac sistemlerde Apple Watch ile otomatik olarak kilit açmanıza olanak sağlıyor.

iCloud Drive

iCloud Drive macOS Sierra ile artık daha yetenekli. Artık herhangi bir iOS cihazınızdan da, masaüstündeki veya belgelerim klasörüne erişilebiliyor.

Optimum Depolama

Depolama alanıyla ilgili sıkıntı yaşayanlar için de Sierra’nın güzel bir özelliği var. Depolama biriminizdeki nadir kullandığınız dosyalar eğer isterseniz iCloud’da saklanıyor. Ayrıca kullanılmayan eski dosyaları bulup kaldırmanıza yardımcı oluyor.

Fotoğraflar

Yeni Fotoğraflar uygulaması, iOS 10’daki gibi ‘Anılar’ özelliğiyle zenginleşiyor. Yüzleri daha iyi tanıyor, haritada çekildiği yere göre görüntülemenize olanak sağlıyor. En güzel özelliği ise fotoğrafların içlerindeki nesnelere ve manzaralara göre arama yapmanıza imkan sağlıyor.

Mesajlar

Sierra, iOS 10’daki gibi zengin içerikli mesajlar göndermeye veya almaya olanak sağlıyor. Konuşma balonlarına işaretler eklemek ya da bağlantıları direk mesaj ekranındayken önizlemek artık mümkün.

Sekmeler

Sierra’da hemen her uygulamada tıpkı Safari’deki gibi sekmelerle çalışmak mümkün. Böylece tam ekranda çalışırken aynı uygulamanın birden fazla penceresi arasında hızlıca geçiş yapılabilecek ve ekran alanından daha çok faydalanılacak.

Resim içinde Resim

Son olarak Safari veya iTunes’daki bir video penceresini masaüstünüze veya tam ekran bir uygulamanın üzerine çekebilirsiniz. Videoyu masaüstünüzün istediğiniz köşesinde oynatabilir, arkasında kalanları daha çok veya daha az görmek için video penceresini yeniden boyutlandırabilirsiniz.

macOS Sierra bu ve bunlar gibi yüzlerce irili ufaklı iyileştirme ve yenilik ile birlikte geliyor. Sisteminizde hangi özelliklerin kullanılabileceğini öğrenmek için aşağıdaki gereksinimler listesine göz atabilirsiniz.
Genel Gereksinimler

OS X 10.5 veya daha yeni sürümü
2 GB bellek
8.8 GB kullanılabilir depolama alanı
Bazı özellikler için Apple ID gerekir
Mac Donanım Gereksinimleri

Mac modelinizle ilgili ayrıntıları öğrenmek için, ekranınızın sol üst kısmındaki Apple simgesine tıkladıktan sonra Bu Mac Hakkında’yı ve ardından Daha Fazla Bilgi’yi seçin. macOS Sierra ile uyumlu Mac modelleri:

MacBook (2009 sonu veya daha yeni model)
MacBook Pro (2010 ortası veya daha yeni model)
MacBook Air (2010 sonu veya daha yeni model)
Mac mini (2010 ortası veya daha yeni model)
iMac (2009 sonu veya daha yeni model)
Mac Pro (2010 ortası veya daha yeni model)
Özellik Gereksinimleri

Handoff, Instant Hotspot ve Evrensel Pano

Aşağıdaki Mac modelleri tarafından desteklenir:

MacBook (2015 başı veya daha yeni model)
MacBook Pro (2012 veya daha yeni model)
MacBook Air (2012 veya daha yeni model)
Mac mini (2012 veya daha daha yeni model)
iMac (2012 veya daha daha yeni model)
Mac Pro (2013 sonu)
Handoff için Lightning konnektörlü ve iOS 8 veya daha yeni sürümü yüklü iPhone, iPad veya iPod touch gerekir.

Instant Hotspot için Lightning konnektörlü ve iOS 8.1 veya daha yeni sürümü yüklü, hücresel bağlantı özelliğine sahip bir iPhone veya iPad gerekir. Operatörünüzün Kişisel Erişim Noktası hizmetini desteklemesi gerekir.

Otomatik Kilit Açma

2013’te veya daha sonra çıkan Mac modelleri tarafından desteklenir.

watchOS 3 yüklü bir Apple Watch ve bir iPhone 5 veya daha yeni bir iPhone modeli gerekir.

Daha fazla bilgi almak için ise http://www.apple.com/tr/macos/how-to-upgrade/ bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.